Do mielonego mięsa dodaję ten produkt i robię lekkie, soczyste pulpety. Dawno lepszych nie jadłam
Pulpety to pyszne, soczyste danie z mielonego mięsa. Można je zrobić z mięsa wieprzowego, wieprzowo-wołowego, a także drobiowego. Dziś zrobimy pulpety w lekkiej wersji, z mielonego mięsa drobiowego, do którego dodamy też ser. Dzięki niemu pulpety będą o wiele lżejsze, bardziej soczyste i pełne smaku.
Jak zrobić pulpety z mięsa drobiowego i sera ricotta?
Nasze pulpety z mięsa drobiowego wzbogaciliśmy serem ricotta, dzięki czemu zyskały soczystość i delikatność. Ser ten jest bowiem miękki i słodkawy, więc dobrze komponuje się z mięsem drobiowym. Pulpety zostały uduszone w aromatycznym sosie pomidorowym, dzięki czemu całe danie jest pełne smaku.
Przepis: Pulpety drobiowe z serem ricotta
Pulpety z mielonego mięsa drobiowego i sera ricotta duszone w sosie pomidorowym
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Włoska
- Czas przygotowania
- 25 min.
- Czas gotowania
- 45 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 315 w każdej porcji
Składniki
Na pulpety:
- 500 g mielonego mięsa drobiowego
- 150 g sera ricotta
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 3-4 łyżki startego parmezanu
- natka pietruszki
- sól, pieprz
- bazylia
- 3 łyżki oleju
Na sos:
- 1 cebulka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 puszka krojonych pomidorów lub 4 pomidory świeże
- bazylia
- sól, pieprz
- skórka otarta z cytryny
Sposób przygotowania
- Przygotowanie sosuCebulkę obierz, posiekaj, zeszklij na oliwie. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę go przesmaż. Wlej pomidory wraz z sokiem, dodaj trochę soli, pieprzu, bazylii i kilka wiórków ze skórki z cytryny. Zagotuj, całość duś na małym ogniu, aż sos będzie gęsty i jednolity. Dopraw go do smaku.
- Przygotowanie masy na pulpetyMięso mielone i ser ricotta umieść w misce. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, bułkę tartą, parmezan i trochę posiekanej natki pietruszki. Masę dopraw bazylią, solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj.
- Formowanie i duszenie pulpetówZwilż dłonie wodą, nabieraj nieduże porcje mięsnej masy i formuj z niej małe pulpety. Obsmaż je na patelni z olejem. Przełóż do gorącego sosu pomidorowego i duś całość ok. 15 minut, dopraw do smaku.
Z czym podać pulpety z mięsa drobiowego i sera ricotta?
Pulpety drobiowe z sosem pomidorowym doskonale smakują podane z grubszym makaronem, np. penne, świderkami. Można je też zaserwować z ryżem lub gotowanymi ziemniakami. Doskonałym dopełnieniem całości będzie sałata z dodatkiem świeżych warzyw i lekkiego sosu.
Co można dodać do mielonego mięsa zamiast sera?
Pulpety z mielonego mięsa warto wzbogacić dodatkami, które poprawią ich smak i konsystencję, a także podniosą ich wartość odżywczą. Dobrym dodatkiem są warzywa, np. starta cukinia, marchewka czy posiekany szpinak. Warzywa wzbogacają pulpety w cenne składniki, a także zwiększają ich wilgotność i sprawiają, że danie staje się lżejsze. Dla poprawy tekstury i zwiększenia wartości odżywczej pulpetów warto też do nich dodać ugotowaną kaszę czy ryż. Dobrym pomysłem jest też wsypanie posiekanych orzechów czy pestek słonecznika. Wprowadzą one do dania przyjemną chrupkość i zdrowe tłuszcze.